Parrotlet Γενετική Α΄

                                            Γενετική (Μέρος πρώτο)

Αυτό το άρθρο γενετικής , είναι μια προσπάθεια  , η οποία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις βασικές αρχές των μεταλλάξεων στα Parrotlet. Η συγκέντρωση όλων αυτών των πληροφοριών , σχετικά με την γενετική και γενικότερα με τις μεταλλάξεις , πιστέψτε μας , ήταν μία αρκετά δύσκολη έρευνα σε όλο το διαδίκτυο και σε παγκόσμια κλίμακα. Σε οποιαδήποτε βιβλιογραφία και αν αναζητήσαμε πληροφορίες , αντιμετωπίσαμε τόσο δυσκολίες στην κατανόηση των ορολογιών και όρων , που αναφέρονται στα Parrotlet , όσο και στο να βρούμε οποιαδήποτε πληροφορία. Θα έπρεπε κάποιος να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις διάφορες ορολογίες  και να μας μιλήσει με τέτοιο τρόπο , ετσι ώστε να κατανοούμε τι ακριβώς μας λέει. Ετσι λοιπόν , μετα από πολύ αναζήτηση και θέληση , είμαστε σε θέση να σας δώσουμε πληροφορίες , με τέτοιο τροπο , ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτά , από όλους , όλα οσα θα αναφέρουμε στην συνέχεια.

  Ας αρχίσουμε , με το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κανείς να ξέρει , για την κατανόηση των μεταλλάξεων και την επήρεια αυτών στα χρώματα των φτερωμάτων των πουλιών. Και θα ξεκινήσουμε με το κλασικό πράσινο φτέρωμα.

                               

  Για να επιτευχθεί το πράσινο αλλά και οποιοδήποτε άλλο χρώμα , υπάρχουν τρια βασικά στοιχεία , που εμπλέκονται στον καθορισμό του χρώματος.
 Το πρώτο στοιχείο στους παπαγάλους είναι η οικογένεια Κίτρινου χρώματος.
Κίτρινη οικογένεια χρώματος ορίζεται , η ομάδα καροτινοειδών χρωστικών , που εμφανίζουν το χρώμα στο πτηνό. Με απλά λόγια , το πρώτο στοιχείο , η κίτρινη οικογένεια χρώματος , στα Parrotlet , ευθύνεται για τον χρωματισμό του πουλιού.
 Το δεύτερο στοιχείο είναι η Μελανίνη.
Η Μελανίνη , εχει σαν χαρακτηριστικό να εμφανίζει σε γυμνό μάτι , το μαύρο σε γκρί. Ανήκει στην οικογένεια των γκρί χρωμάτων και είναι το στοιχείο εκείνο που ευθύνεται για την παραγωγή πιο σκοτεινών χρωμάτων. Η Μελανίνη , μπορεί να βρεθεί είτε στο προσκήνιο , είτε στο παρασκήνιο , στο φτέρωμα του πουλιού.
  Το τρίτο στοιχείο είναι το Διαρθρωτικό χρώμα.
Διαρθρωτικό χρώμα , αναφέρουμε την διαστρεβλωμένη επικάλυψη που προκαλεί το φώς  καθώς περνά μέσα από το φτερό , δημιουργώντας έτσι , τα χρώματα που δεν παράγονται από τις χρωστικές ουσίες.

                                             

  Ετσι λοιπόν έχουμε ένα χρώμα από την κίτρινη οικογένεια χρωμάτων και ένα χρώμα από την γκρί οικογένεια χρωμάτων . Όμως κίτρινο και γκρί , δεν κάνουν πράσινο. Στο σχολείο όλοι έχουμε μάθει ότι κίτρινο και μπλέ , μας δίνει πράσινο.
 Εδώ έρχεται λοιπον το τρίτο στοιχείο , το διαρθρωτικό χρώμα να μας αλλάξει τα δεδομένα και είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο. Το γαλάζιο που βλέπουμε στα πουλιά μας , είναι στην πραγματικότητα , γκρί μελανίνη , που φαίνεται μπλε , επειδή το φώς της στρέβλωσης , που ασκείτε από το τρίτο στοιχείο , έχει δημιουργήσει την αυταπάτη του χρώματος.
 Έχουμε λοιπόν στο παρασκήνιο ένα κίτρινο χρώμα , ενώ στο προσκήνιο έχουμε γκρί μελανίνη , που με το διαρθρωτικό χρώμα (τρίτο στοιχείο), μας δίνει μπλε. Ετσι λοιπόν έχουμε Κίτρινο και Μπλέ = Πράσινο.
  Ετσι στην ουσία , όλα τα χρώματα των πουλιών μας , προέρχονται από τα τρία αυτά στοιχεία , ή από την έλλειψη τους.

  Στο επόμενο κομμάτι στο οποίο θα εστιάσουμε , αφορά την κατανόηση των διαφορετικών τύπων των μεταλλάξεων χρώματος . Πρώτα θα δούμε τις Πρωτογενείς χρωματικές μεταλλάξεις και έπειτα τις Συνδυασμένες χρωματικές μεταλλάξεις.
Οι πρωτογενείς μεταλλάξεις χρώματος δημιουργούνται από ένα και μόνο μεταλλαγμένο γονίδιο , ενώ οι συνδυασμένες μεταλλάξεις χρώματος , όπως το λέει και η ίδια η λέξη , δημιουργούνται από συνδυασμό δύο ή και περισσοτέρων πρωτογενών χρωματικών μεταλλάξεων , για την ανάπτυξη νέων χρωμάτων.
 Θα δούμε τώρα τις Πρωτογενείς χρωματικές μεταλλάξεις και τον τρόπο δράσης τους.

                                      Πρωτογενείς Χρωματικές Μεταλλάξεις

Blue - Μπλε .  Το μπλέ , είναι ίσως , το πιο απλό χρώμα στις μεταλλάξεις χρώματος. Ένα πουλί , γίνεται οπτικά μπλέ , από την αφαίρεση του κίτρινου χρώματος ( πρώτο στοιχείο) . Σε ένα πράσινο πουλί , με έλλειψη της κίτρινης οικογένειας χρωστικών ( πρώτο στοιχείο) , έχουμε ένα πουλι που φαίνεται να έχει λευκό φόντο (Αυτό το σημείο θα μας χρειαστεί αργότερα για την κατανόηση συνδυασμένων μεταλλάξεων) , υπάρχει ήδη η γκρί μελανίνη (δεύτερο στοιχείο) που μας δινει την εντύπωση του μπλέ χρώματος , η οποία κάτω από την επήρεια του διαρθρωτικού χρώματος (τρίτο στοιχείο) ,επηρεάζει τον τρόπο που βλέπουμε το χρώμα στο πουλί , που δείχνει μπλέ.

                                            

  Η μπλέ χρωματική μετάλλαξη , είναι πολύ σημαντική , αφού θα μας βοηθήσει στον συνδυασμό του μπλέ χρώματος με άλλες μεταλλάξεις , καθώς αποτελεί και την βάση για πολλές από τις Συνδυασμένες χρωματικές μεταλλάξεις.

Lutino - Λουτίνο.  Το λουτίνο , στις περισσότερες περιπτώσεις , είναι μια φυλοσύνδετη μετάλλαξη (sex linked)  αλλά στα  Parrotlet είναι αυτοσωματική υπολειπόμενη , πράγμα που σημαίνει ότι , και οι δυο γονείς μπορούν να κληρονομήσουν το λουτίνο γονίδιο στους απογόνους τους.

                                                 

Η δράση της χρωματικής μετάλλαξης λουτίνο , επηρεάζει το δεύτερο στοιχείο , την γκρί μελανίνη , αφαιρώντας την , και μειώνει (ελαττώνει) το τρίτο στοιχείο (διαρθρωτικό χρώμα). Η χρωματική μετάλλαξη λουτίνο , μας δίνει ένα πουλί κίτρινο – άσπρο  με κόκκινα μάτια.

Yellow - Κίτρινο.  Το κίτρινο (yellow), είναι επίσης γνωστό στα Parrotlet ως ‘αραιωμένο’ και μπορεί να πάρει πολλές μορφές , συμπεριλαμβανομένων και των American Yellow , και Pastel  (Ευρωπαϊκό κίτρινο) . Η δράση της κίτρινης (yellow) χρωματικής μετάλλαξης  είναι να μειωθεί το δεύτερο στοιχείο , δηλαδή η γκρί μελανίνη ( που περιλαμβάνει το μαύρο και το καφέ) οξειδώνοντάς την (αραίωση) ώστε να έρχεται στο προσκήνιο το πρώτο στοιχείο , η κίτρινη οικογένεια χρώματος.


                             
Η δράση αυτή περιορίζεται στα φτερά και δεν επηρεάζει καθόλου το τρίτο στοιχείο (διαρθρωτικό χρώμα) με αποτέλεσμα να βλέπουμε περισσότερο κίτρινο στα φτερά.
 Στην μετάλλαξη American Yellow , το αρσενικό , κρατάει τα χαρακτηριστικά μπλέ σημάδια του , ενώ το θηλυκό είναι ένα σαφές κίτρινο πουλι. Στην μετάλλαξη Παστέλ , η αραίωση , διαχέεται σε ολόκληρο το πουλί , καθιστώντας το κίτρινο-πράσινο στην εμφάνιση , ενώ στα αρσενικά , τα χαρακτηριστικά μπλέ σημάδια τους , είναι σαφώς αραιωμένα.

Fallow - Φάλοου. Η φάλοου χρωματική μετάλλαξη, μειώνει (ελαττώνει) τις γκρί μελανίνες (δεύτερο στοιχείο) και τις κάνει να δείχνουν περισσότερο γκρί-καφέ. Η οξείδωση της μελανίνης , δίνει στην χρωματική μετάλλαξη φάλοου μία καφετιά εμφάνιση. Στην πραγματικότητα η δράση αυτής της μετάλλαξης δεν αλλάζει τις γκρί μελανίνες ( δεύτερο στοιχείο) , αλλά ουσιαστικά βοηθάει στην ανάδειξη οποιουδήποτε καφέ χρώματος.

                                        

Για να είναι ένα πουλί πραγματικό φάλοου , πρέπει να κρατάει τα κόκκινα μάτια που πρέπει να έχει και μετά την ενηλικίωση του πτηνού. Υπάρχουν πουλιά που γεννιούνται με κόκκινα μάτια , τα οποία σε βάθος χρόνου , σκουραίνουν , καθώς το πουλί μεγαλώνει. Ένα πραγματικό φάλοου , πρέπει να έχει πάντα κόκκινα μάτια.

GreenGrey – ΠράσινοΓκρί. Η χρωματική μετάλλαξη ΠράσινοΓκρί είναι επίσης γνωστή ως σκοτεινός παράγοντας – Dark Factor. Η δράση αυτής της μετάλλαξης , είναι υπεύθυνη για την έλλειψη του τρίτου στοιχείου (διαρθρωτικό χρώμα) . Η χρωματική μετάλλαξη ΠράσινοΓκρί , είναι κοντά στην εμφάνιση σε ένα λαδί χρώμα. Στην εμφάνιση , ένα ΠράσινοΓκρί πουλί , πρέπει να έχει πολύ σκοτεινούς χρωματικούς συνδυασμούς , σχεδόν μουντούς θα λέγαμε, τα φτερά πτήσης και η ουρά του πουλιού πρέπει να είναι πολύ σκούρα , σχεδόν μαύρα , με γκριζωπά τελειώματα. 

                         
Επίσης έχουμε την ύπαρξη της Ποικιλόχρωμης μετάλλαξης στα Parrotlet.

Pied – Ποικιλόχρωμο. Η δράση της ποικιλόχρωμης μετάλλαξης, έχει ως στόχο να ανακόψει την ιδιότητα του δεύτερου στοιχείου (γκρί μελανίνη) κάνοντάς την να λειτουργεί ακανόνιστα, οπότε προκύπτει ένα πουλί με μπαλώματα στο φτέρωμά του. Η μετάλλαξη αυτή , πρέπει να αφήνει ανεπηρέαστα τα υπόλοιπα  δύο στοιχεία (Κίτρινη Οικογένεια χρώματος και Διαρθρωτικό Χρώμα) . Η ποικιλόχρωμη μετάλλαξη , όπως προκύπτει από την έρευνά μας , μας δίνετε σε δύο τύπους. Την Κυρίαρχη  και την Υπολειπόμενη. 

                        

                                           Συνδυασμένες Χρωματικές Μεταλλάξεις

Σε αυτήν την κατηγορία θα ασχοληθούμε , με τις συνδυασμένες χρωματικές μεταλλάξεις. Συνδυασμένη χρωματική μετάλλαξη , είναι η διαδικασία συνδυασμού δύο διαφορετικών χρωμάτων για να παραχθεί ένα τρίτο χρώμα. Οι μεταλλάξεις με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε αυτήν την ενότητα , λέγονται και διπλού οπτικού παράγοντα. Δηλαδή , διπλή οπτική σημαίνει ότι ένα πουλί εκφράζει δύο χρώματα ταυτόχρονα, αλλά αυτό που πρέπει να θυμόμαστε , είναι το πώς δουλεύουν οι πρωτογενείς μεταλλάξεις μεταξύ τους για να παράγουν το χρώμα που βλέπουμε.

Albino – Αλμπίνο. Αλμπίνο = Μπλέ Λουτίνο . Η μετάλλαξη αλμπίνο , όπως μπορείτε να δείτε , είναι μια συνδυασμένη χρωματική μετάλλαξη , η οποία αποτελείτε από την Μπλέ χρωματική μετάλλαξη και από την Λουτίνο χρωματική μετάλλαξη. Στην εμφάνισή του , το αλμπίνο , είναι ένα λευκό πουλί με κόκκινα μάτια . 

                            
 Για να κατανοήσουμε λοιπόν την μετάλλαξη αλμπίνο , πρέπει να θυμηθούμε πώς δουλεύουν οι δύο πρωτογενείς μεταλλάξεις οι οποίες και αποτελούν την μετάλλαξη αλμπίνο. Είπαμε πρίν ότι η μπλέ χρωματική μετάλλαξη καταργεί όλες τις κίτρινες χρωστικές και η λουτίνο μετάλλαξη καταργεί όλα τα γκρίζα χρώματα (μελανίνες) , με αποτέλεσμα , ένα πουλί με πολύ λίγο χρώμα , προερχόμενο εκ των δύο γονιδίων που προαναφέραμε.

White – Λευκό . Λευκό = Κίτρινο Μπλέ . Η μετάλλαξη American White είναι ο συνδυασμός κίτρινου (yellow) και μπλέ γονιδίου. Το μπλέ γονίδιο αφαιρεί τις κίτρινες χρωστικές , το κίτρινο αραιώνει τα γκρίζα χρώματα (μελανίνες)  και το αποτέλεσμα που μένει είναι ένα λευκό πουλί , με μπλέ σημάδια , καθώς οι μελανίνες , σε αυτήν την περίπτωση , δεν εχουν αφαιρεθεί εντελώς.

                            
BlueFallow – Μπλέ Φάλοου.  Αυτή η μετάλλαξη , πήρε το όνομά της από τις δύο μεταλλάξεις που την καθιέρωσαν. Η μπλέ μετάλλαξη σε συνδυασμό με την Φάλοου μετάλλαξη , η οποία αλλοιώνει τα γκρίζα χρώματα και τα κανει καφετιά , μας δίνει ένα γκριζοκαφετί πουλί με κόκκινα μάτια. 

BluePastel – ΜπλέΠαστέλ . Και αυτή η μετάλλαξη , πήρε το όνομά της από τις δύο μεταλλάξεις που την καθιέρωσαν. Η παστέλ μετάλλαξη , προέρχεται από την μπλέ η οποία αφαιρεί τις κίτρινες χρωστικές και σε συνδυασμό με την κίτρινη , η οποία αραιώνει τις μελανίνες , έχουμε ένα αραιωμένο μπλέ πουλί.

                                  
  Υπάρχουν πολλοί ακόμα χρωματικοί συνδυασμοί μεταλλάξεων και στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να εστιάσουμε και σε άλλες μεταλλάξεις. Προς ώρας όμως , ας μείνουμε σε αυτές που είναι και πιο γνωστές στην Ελλάδα.

                                                             Γενετικοί όροι

Το επόμενο βήμα , είναι το τι θα βάλουμε με ‘αυτό’ και τι θα βάλουμε με ‘εκείνο’ , καθώς οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Όμως πρίν από αυτό θα ξεκινήσουμε με κάποιους γενικούς όρους γενετικής , ώστε να είναι πιο εύκολο στον αναγνώστη να παρακολουθεί μια συζήτηση για τα Parrotlet , με δύσκολη ορολογία.

 Visual : Ο όρος αυτός σημαίνει , ότι ένα πουλί , επιδεικνύει την χρωματική του ποικιλία , απλά με μία ματιά. Λέμε λοιπόν τον όρο Visual ότι είναι οπτικός τύπος.
Με τον όρο Visual , χαρακτηρίζουμε ένα πουλί , στο οποίο εχει προκληθεί η χρωματική του μεταλλαγή και από τους δύο γονεις του. Δηλαδή , αν έχουμε ένα μπλέ πουλί και χαρακτηρίζετε Visual Blue , σημαίνει ότι και οι δύο γονείς του είναι μπλέ. Οπότε και στον φαινότυπο του πτηνού , είναι εμφανές το χρώμα του και από πού προέρχεται.

Split : Ο όρος αυτός σημαινει ‘φορέας’ και καθορίζετε (συντομογραφία) με το χαρακτηριστικό κάθετο  / . Ο όρος αυτός λοιπόν σημαίνει ότι ένα πουλί ‘φερει’ (κουβαλάει) στα γονίδιά του ένα άλλο χρώμα από αυτό που εμφανίζει. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε φορέα (split) , λέμε ότι ένα πουλί είναι split to Blue (φορέας του μπλέ) .Αυτό σημαινει ότι το πουλί δεν είναι οπτικά μπλέ αλλά κουβαλάει (φέρει) το μπλέ γονίδιο και μπορεί να το μεταδώσει στους απογόνους του. Ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει το μπλέ γονίδιο , το αναφέρουμε ως     Green / Blue (Πράσινο split Μπλέ).

Double split : Όπως ο όρος φορέας , μόνο που εδώ έχουμε διπλό φορέα. Που σημαίνει , ότι το πουλί μπορει να έχει ένα χρώμα και να κουβαλάει (να είναι φορέας) δύο άλλων χρωματικών μεταλλάξεων. Και σε αυτήν την περίπτωση , το πουλί μπορει να παράγει χρωματικά αποτελέσματα και των μεταλλάξεων που φέρει αλλά και αυτής που δείχνει (φαινότυπος). Έτσι , ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει μπλέ και κίτρινο , το αναφέρουμε ως Green / Blue / Yellow (Πράσινο φορέας Μπλέ και Κίτρινο).

Triple split : Ο λεγόμενος τριπλός φορέας . Όπως ακριβως στις δύο παραπάνω ορολογίες . Έτσι , ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει μπλέ και κίτρινο και λουτίνο  , το αναφέρουμε ως Green / Blue / Yellow / Lutino (Πράσινο φορέας Μπλέ ,Κίτρινο και Λουτίνο).

Normal : Ο όρος αυτός σημαίνει ‘κανονικό’ και αναφέρετε στα αρχέγονα πουλιά . Στα Parrotlet φυσικά αναφερόμαστε με τον όρο normal  σε ένα πράσινο πουλί.

Φαινότυπος :  Η φυσική εμφάνιση του πουλιού.

Γονότυπος : Η γενετική σύσταση του πουλιού.

Γονίδιο : Η βασική μονάδα του γενετικού ελέγχου . Κάθε γονίδιο , έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία και βρίσκετε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός συγκεκριμένου χρωμοσώματος.

Κυρίαρχη Κληρονομικότητα : Για να εμφανιστεί μία κυρίαρχη μετάλλαξη , ένα πουλί χρειάζεται να πάρει ένα γονίδιο για την μετάλλαξη από τον κάθε γονέα.

Υπολειπόμενη Κληρονομικότητα : Για να εμφανιστεί μία υπολειπόμενη μετάλλαξη , ένα πουλί χρειάζεται να πάρει ένα γονίδιο για το χρώμα και από τους δύο γονείς.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα πληροφοριών , που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε μία κουβέντα γενετικής . Υπάρχουν ακόμα πολλές ορολογίες , αλλά με τα υπάρχοντα στοιχεία , θα είστε σε θέση να παρακολουθήσετε και να αντιλαμβάνεστε , τα θέματα σχετικά με την γενετική στα Parrotlet.  

                                                       Βάζοντάς τα όλα μαζί

Έτσι , τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλες αυτές τις γνώσεις μαζί και να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή των πτηνών , τουλάχιστον ουσιαστικά. Υπάρχουν μερικοί απλοί κώδικες (τύποι), που δουλεύουν για πολλές περιπτώσεις . Πρέπει να σας μιλήσουμε για το σύμβολο ‘Χ’ , το οποίο σημαίνει ‘Επί’ .Δηλαδή , έχουμε ένα πουλί και το αναπαράγουμε επί (Χ) ένα άλλο. Π.χ. Πρασινο επί πράσινο / μπλε = Green X Green / Blue.
  Ας προχωρήσουμε τώρα ενδεικτικά , με τους συνδυασμούς μας.

Ας ξεκινήσουμε να πάρουμε ένα ζευγάρι αποτελούμενο από Μπλέ και από Πράσινο (normal), και καθώς  τα πουλιά αυτά κληροδοτούν τα γονίδιά τους με υπολειπόμενο τρόπο δεν έχει σημασία πιο θα είναι το αρσενικό και πιο το θηλυκό , το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και δεν επηρεάζετε. Οπότε :
Blue X Green = 100 % Green / Blue
 Γιατί έχουμε μόνο Πράσινους φορείς Μπλέ απογόνους ; Το πράσινο πουλί είναι ένα αρχέγονο πουλι (αρχικό) και ως εκ τούτου έχει μια δεσπόζουσα συμπεριφορά έναντι των άλλων μεταλλάξεων. Για να επιτευχθεί ένα οπτικά Μπλέ πουλί , θα έπρεπε και οι δύο γονείς να μεταφέρουν στους απογόνους τους από ένα γονίδιο για την μπλέ μετάλλαξη , ενώ στην παρούσα διασταύρωση , οι απόγονοι έλαβαν μόνο από τον ένα γονέα το γονίδιο Μπλέ , που τους καθιστά φορείς της μπλέ μετάλλαξης.
Αυτός ο κώδικας (τύπος) , (Blue X Green ή Green X Blue ) μπορεί να δουλέψει για οποιαδήποτε από τις πρωτογενείς χρωματικά μεταλλάξεις , που μιλήσαμε παραπάνω, απλά αντικαθιστώντας κάθε φορά το χρώμα Μπλε σε κίτρινο , λουτίνο κλπ. και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα 100 % πράσινα φορείς κίτρινο ,  100 % πράσινα φορείς λουτίνο κλπ. κλπ.

Τώρα ας πάρουμε σαν παράδειγμα μία αντιστοίχηση ανάμεσα σε φορείς. Ένα πράσινο φορέας μπλέ  Χ  πράσινο φορέα μπλέ πουλί.
  Green / Blue  X  Green / Blue
Η διασταύρωση αυτή μας δίνει:
   25 % Green
   50 % Green / Blue
   25 % Blue
Σε αυτό το σημείο , πρέπει να πούμε ότι σε τέτοια ζευγαρώματα , και ενώ έχουμε στο αποτέλεσμά μας και πράσινα αλλά και πράσινα φορείς μπλέ , είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε πιο πουλί είναι καθαρό πράσινο και πιο είναι το πράσινο που φέρει και άλλο χρώμα στα γονίδιά του. Μόνο με δοκιμή αναπαραγωγής , θα το ανακαλύψουμε αυτό .

Πώς λοιπόν θα πάρουμε χρωματικά μεταλλαγμένα πουλιά ; Ας πάρουμε ένα Μπλε πουλί και να το ζευγαρώσουμε με ένα Πράσινο φορέα Μπλέ.
  Blue  x  Green / Blue
Η διασταύρωση αυτή μας δίνει:
   50 % Blue
   50 %  Green / Blue
Αυτά τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν τις πιθανότητες σε κάθε ένα αβγό και όχι στο σύνολό τους , σε κάθε φωλιά δηλαδή.

Όλα τα παραπάνω , είναι η βασική αρχή λειτουργίας των μεταλλάξεων . Κλείνοντας , να τονίσουμε πως σας μεταφέραμε μόνο κάποια απαραίτητα στοιχεία γενετικής , ώστε να είστε σε θέση , να κατανοείτε την λειτουργία τους. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες στις μεταλλάξεις , που δεν πρέπει να σας αποσπάσουμε το μυαλό με πολλές πληροφορίες , σχετικά με τις μεταλλάξεις , από την αφοσίωσή σας προς τα αγαπημένα σας Parrotlet . Είμαστε εδώ , η ομάδα του Parrotlet Athens Club , να σας παρέχουμε , την μετάλλαξη που τυχόν επιθυμείτε , την πληροφορία που είναι απαραίτητη για τα πουλιά σας , την διεύρυνση των υπαρχόντων από εμάς μεταλλάξεων και την πρόσβασή σας σε αυτές.

    

                                                                                               Σας ευχαριστούμε
                                                                                              Parrotlet Athens Club
                                                                                          Αθήνα 23 Δεκεμβρίου 2011